Manifestació Contra la destrucció del Maresme

19 de Maig a 2/4 de 8 a la plaça de l'ajuntament de Premià de Mar, manifestació en contra de la destrucció del Maresme.

El passat mes de març, neix a Premià de Mar la Comissió 19-M, una nova plataforma ciutadana fruit de la coordinació entre les diferents plataformes sorgides en les poblacions del Maresme per denunciar les polítiques urbanístiques agressives amb el territori que s´han implementat des dels ajuntaments dels nostres pobles i viles.

Aquesta realitat, ha fet que ens els últims cinquanta anys la fisonomia de la nostra comarca hagi canviat de forma espectacular. Els fet de formar part de l´àrea metropolitana ha fet que els promotors immobiliaris hagin fixat com a objectiu les nostres poblacions per dur a terme els seus projectes especulatius, amb un alt nivell de permissivitat per part de les institucions i de la classe política, que han fet ben poc per a regular l´urbanisme en termes de sostenibilitat i d´ecologisme, i han deixat a les constructores la via lliure.

Com tot, però, aquesta política desordenada té un preu. Actualment el baix Maresme ja és una de les zones amb més densitat de població de tot el país, i els últims terrenys que queden per edificar continuen sent el punt de mira de les constructores.

A l´alt Maresme la situació tampoc deixa de ser preocupant. Destrossats tots els pobles que queden per sota de Mataró, i esgotat evidentment tot el seu territori, ara es tracta d´anar pujant amunt a la recerca de noves requalificacions per part dels ajuntaments que els permetin construir i construir...

Però no només podem parlar de destrossa paisatgística. Les conseqüències mediambientals són una constant, mirem sinó, les rierades i els problemes que arrosseguen, fruit de la tendència a urbanitzar els últims sòls lliures, que trenquen els ecosistemes establerts i que a més no permeten que l´aigua segueixi pels seus canals naturals.

Però les conseqüències d´una construcció massiva i desordenada com la que estem patint no s´acaben aquí. L´augment de la densitat de població comporta problemes de difícil solució: falta d´equipaments, saturació dels serveis públics com la sanitat, els transports o l´ensenyament, i altres problemes que a primer cop d´ull no s´observen però que tenen uns resultats no menys greus: els pobles i viles es converteixen en ciutats dormitori on la implicació en la vida social per part dels nous habitants és mínima i per tant estem en un procés de desarrelament constant de la nostra cultura i tradició.

Tot plegat ens porta a un retrocés de la qualitat de vida de tots/es nosaltres, que fa que contínuament obrim el diari i llegim notícies sobre noves plataformes sorgides com bolets a diferents indrets del territori comarcal. Plataformes que junt amb les entitats que els donen suport fan grans tasques de conscienciació entre la població per mostrar els efectes negatius de les polítiques dissenyades pels nostres governs.
Així, no hi ha dia que no ens llevem amb notícies de plans urbanístics agressius, d´urbanitzacions a la muntanya amb un fort impacte natural, de canalitzacions de rieres, d´enderrocs d´edificis singulars i de destruccions de centre històrics, de la carretera N-II i les autopistes que ens travessen, de ports que fan danys irreparables a la nostra costa... i d´un llarg etcètera que des de la ciutadania estem disposats a aturar.

És per aquest motiu que avui 19 de Maig de 2006 hem volgut unir esforços les diferents plataformes sorgides al Maresme i les diverses entitats de diferents poblacions que els donen suport, com també ciutadans a títol personal que volem denunciar públicament aquesta situació d´asfíxia contínua i de pressió urbanística a la que està sotmesa la nostra comarca, i a la vegada per demanar als polítics més voluntat per frenar conjuntament la que considerem una bogeria constructora que va en detriment dels interessos dels ciutadans.

Per tot plegat els ciutadans reunits avui diem:

Prou a la passivitat política davant de la pressió de les immobiliàries!

Prou projectes urbanístics agressius amb el territori!

Prou creixement de la comarca!

Visca el Maresme!

Comparteix