Història dels diables a Catalunya i al Masnou

ELS DIABLES

Índex:

1. Els diables com a tradició a Catalunya.

2. El correfoc.

3. Els diables al Masnou.
3.1. L´origen de la colla de diables.
3.2. Activitats que organitzen.
3.3. Els vestits, els complements i el maquillatge.

4. Fonts d´informació.

1.Els diables com a tradició a Catalunya.

En els darrers anys, un espectacle de llum, soroll i coloraines ha assolit una alt nivell d'admiració popular: els diables. Actualment els trobem a la majoria de pobles de Catalunya.
Van vestits amb roba molt vistosa. Tenen el foc i l´espetec de "carretilles" i petards com a símbol distintiu i acostumen a fer uns versos satírics esperats per tothom.
Tenen l´origen en els balls de diables, manifestació de folklore que històricament només era present en comarques com el Penedès, el Garraf, el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat.
Els seus components caminen o salten sota el foc de les carretilles, que són com uns coets sense canya que és col.loquen en un clau llarg a l´extrem d´una maça i que un cop encesos produeixen, en girar, l´efecte de paraigua de foc.

2.El correfoc.

El correfoc és un espectacle en el qual es combina la pirotècnia, el teatre i la música de percussió. És un espectacle de carrer itinerant en què gran part del públic hi participa molt i passa a ser la víctima dels diables.
El més important del correfoc és l´ambient infernal creat amb els diferents tipus de pirotècnia, foc real i tot un seguit de bèsties diabòliques acompanyats per la música de la banda, que fa ballar diables i espectadors sota les flames.

3.Els diables al Masnou.

3.1.L´origen de la colla de diables.

La colla de diables va néixer l´any 1981 per iniciativa d´en Jordi Torrano. Més tard se´n van fer càrrec els membres del Centre Excursionista dels quals en van sortir la majoria dels components. La colla des d´aquell moment fins ara ha estat portada per gent tocada pel foc diabòlic.
La formen uns 150 membres distribuïts en tres seccions: Colla Gran, Colla Infantil i Banda de Percussió.
Durant aquests 23 anys d´existència ha participat de manera activa en totes les festes majors. La colla es caracteritza pel seu tarannà alegre, anàrquic i festiu.

3.2.Activitats que organitzen.

Al llarg de l´any s'organitzen tres activitats:
El Correfoc Infantil: nens i joves de 10 a 17 anys; els de 16 i 17 poden participar en el Correfoc gran. Els pares i mares dels nens i nenes participants col.laboren també fent diverses tasques de suport. Aquest Correfoc es caracteritza principalment per la intensitat de foc de carretillers.
La banda que els acompanya està també formada per nens i nenes de la mateixa edat.

El Correfoc Gran: es caracteritza pels muntatges pirotècnics i coreogràfics que es fan pels carrers i les places del poble cosa que el converteix en un original i singular Correfoc. Al llarg dels anys ha esdevingut un dels actes més esperats de la Festa Major.

La Rua Diabòlica: és una rua de Carnaval els protagonistes de la qual són les bruixes amb els seus balls i encanteris. Cada any es realitza una carrossa diferent que esdevé, juntament amb el foc, el motiu central de la festa. Finalitza amb una gran olla de bruixes que es reparteix entre tots els assistents. Es comenta que tots aquells que tasten d´aquest brou gaudiran durant tot l´any d´una vida divertida.
Tant en el Correfoc Gran com en la Rua Diabòlica la banda de percussió té també un gran protagonisme.

3.3.Els vestits, els complements i el maquillatge.

Els diables van disfressats i maquillats.
En el cas dels diables carretillers la disfressa ha de ser feta amb roba que no s´encengui ( cotó, roba de sac, lones... ).
Porten un estri que s´anomena maça per portar les carretilles, també és important unes bones botes, ulleres i guants.
Els diables de la banda van molt ben maquillats i van vestits de negre amb una capa.

4.Fonts d´informació.

Internet
Revista : El Masnou viu. Núm. 4 juny-agost 2004.
President de la colla de diables del Masnou : Joan Bertran.

Arnau Bertran i Inglada

Comparteix