VOTAREM NO PERQUÈ CAL UN ALTRE MODEL DE CONSTRUCCIÓ EUROPEA

Ben bé 40 persones es varen apropar a l’auditori de Can Palauet, a Mataró, el propassat divendres 21 de gener, per assistir a l’acte organitzat per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i escoltar les intervencions de Xavier Oca, Pep Riera i Roser Palol.

La CUP va comunicar que realitzarà campanya pel NO al Tractat de la Constitució Europea, perquè no es garanteixen els mínims drets socials i nacionals. En aquest sentit, es va recordar que es participa en el Comitè del Maresme contra la Constitució Europea, que aplega a un a dotzena d’entitats, i que s’ha presentat una proposta de moció per tal que el Ple de l’Ajuntament emplaci a les institucions catalanes i europees a endegar un veritable procés constituent, que garanteixi els drets socials bàsics i la diversitat lingüística i cultural del continent sobre la base dels dret a l’Autodeterminació dels pobles.

Xavier Oca (CUP Sabadell), féu un repàs al procés constituent europeu, recordant que nasqué, i en essència continua sent-ho, com a un mercat econòmic en benefici de la burgesia. Apuntà que hi ha aspectes, com l’acomiadament lliure, que fa 15 anys ningú s’hagués pogut creure, però que amb la UE sorgida després de la caiguda del Mur s’han fet realitat.

Pep Riera (Assemblea Pagesa), digué que potser era comprensible que després de la Segona Guerra Mundial, els 6 països que varen signar el Tractat de Roma fonamentessin la construcció europea en criteris estrictament econòmics; però que el problema és que ja han passat 40 anys ben bons i continuem igual o pitjor, perquè hem anat a parar a un pragmatisme reduccionista que ha convertit el projecte europeu en l’Europa dels Estats i del negoci salvatge. Davant de les postures reduccionistes, plantejà que no som pas antieuropeus sinó que votarem NO per dir-los que no anem bé i que cal parlar-ne.

Roser Palol (Campanya dels Països Catalans contra la Constitució Europea), va especificar que som davant d’un híbrid jurídic, que no es ni Constitució ni Tractat, destinat a “constitucionalitzar” el tractats econòmics precedents, per fer-los intocables en els propers 50 anys. Va dir que el Tractat consolida l’Europa dels Estats, de la Guerra i del Capital, perquè els aspectes socials i les garanties dels drets no hi apareixen per enlloc.

Finalment, encoratjà el públic recordant que si es globalitzen les agressions, després del referèndum, caldrà pensar en globalitzar les resistències coordinant-nos millor amb d’altres pobles i moviments socials d’Europa.

Comparteix