Carod demana un "front unitari" perquè Catalunya avanci

Dijous 28 d'abril del 2005

El president, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha instat el PSOE a caminar cap el federalisme perquè si no "no ens deixaran cap més sortida que la independència". En una conferència celebrada a l'Auditori, Carod ha avisat que ho demana per "darrer cop", ja que "aquest país no pot perdre més temps esperant una decisió que mai no arriba".

Així mateix, ha reclamat pressió social i unitat de totes les forces polítiques catalanes per garantir un Estatut que "ens condueixi a la Catalunya del benestar". En aquest sentit, ha assegurat que "és l'hora d'una nova Solidaritat Catalana per fer política de país". Per aquest motiu, Carod ha demanat als dos partits majoritaris (PSC i CiU) "dignitat nacional" perquè d'ells depèn, en bona part, "l'èxit o el fracàs del procés que hem engegat".

Davant un Auditori amb més de dues mil persones, el president ha desgranat els objectius del futur i ha afirmat que "ara toca un Estatut útil per fer un país de qualitat". I ha explicat que "tots els problemes que els ciutadans assenyalen com a objecte prioritari de la seva preocupació, tenen una relació directa amb les noves competències de l'Estatut i amb un millor finançament".

Pel que fa a Europa, Carod ha sentenciat que "som l'anomalia nacional més gran d'Europa" i "vist el fracàs de la via regionalista, Catalunya ha de treballar per tenir el seu propi estat dins la UE". La interlocució directa amb la Unió Europea ha de permetre que "tot allò que no decideixi Brusel·les, ho decidim nosaltres i no Madrid".

El president ha posat les bases del nou catalanisme, que s'ha de basar en "assegurar la qualitat de vida i la igualtat d'oportunitats, al marge d'on hem nascut i de la llengua que parlem". Un projecte d'inclusió perquè tothom entengui que "el país és de tots i que tenim un benestar per compartir".

Finalment, ha demanat a la societat catalana que es mobilitzi perquè "no hi ha res que ens pugui aturar si fem pinya". "No és qüestió -ha afegit- de si ens deixen o no, sinó de si volem nosaltres". I ha tancat la conferència assegurant que Esquerra vol encapçalar el camí cap aquesta "Catalunya sense límits" per tal de "canviar el curs de la història".

Comparteix