La universitat del mar

El Masnou organitzarà, conjuntament amb la UB, una universitat d´estiu per entendre l´art de navegar.

El Masnou vol aprofitar decididament la seva situació de població que viu de cara al mar. Per això ha impulsat, conjuntament amb la Universitat de Barcelona, un curs sobre l´art de navegar. Aquesta iniciativa s´emmarca en el programa Els juliols de la UB i servirà perquè els alumnes puguin aprofundir, en el pla teòric i pràctic, diversos àmbits de la disciplina marítima.
Els participants es podran endinsar en l´aventura de conèixer el món mariner mitjançant mapes, els personatges i els instruments de navegació des de l´antiguitat fins al present, i descobriran esdeveniments històrics poc coneguts, com per exemple el treball a les drassanes, el procés de construcció dels vaixells i les tecnologies navals aplicades als conflictes bèl·lics. La part teòrica estarà conformada per deu classes que incidiran en la relació del mar, tant històrica com social, amb l´evolució de l´home. Pel que fa a la part pràctica, es programaran dues sessions que permetran a l´alumnat descobrir quin és l´atractiu real de l´art de navegar. Una de les pràctiques estarà encarada a la maquetació naval, mentre que la segona serà un bateig al mar a bord del llaüt Sant Ramon, recentment restaurat per l´entitat Bricbarca de Vilassar de Mar. Els participants en el curs d´estiu del Masnou podran aconseguir crèdits de lliure configuració per a la universitat, però la iniciativa està oberta a tothom que vulgui endinsar-se en la disciplina marina.
La regidora de Cultura i Educació del Masnou, Carme Giol (ERC), es va mostrar entusiasmada pel fet que el Masnou sigui la seu per primer cop d´una activitat d´aquestes característiques. «L´Ajuntament va presentar la candidatura l´any passat però no s´hi va ser a temps, per tant aquest any des del setembre ja es va posar fil a l´agulla per poder portar la universitat d´estiu al Masnou», va explicar Giol.
La regidora va explicar que la proposta de l´Ajuntament va entusiasmar de seguida els responsables de la UB. «La universitat ens va dir que activitats com aquesta poden servir per omplir els buits d´algunes carreres com la d´història, ja que permet aprofundir històricament en temes relacionats amb el mar.» Giol va insistir en el fet que l´activitat està oberta a tothom. «El fet que siguin crèdits de lliure configuració permet que estudiants de carreres com ara infermeria també puguin accedir al curs, a més d´estudiants d´altres facultats i el públic en general.» Carme Giol també va avançar que, si té èxit, es vol repetir l´activitat el curs que ve i ampliar-la un segon curs per als alumnes que ja hagin cursat el primer nivell aquest any.
L´activitat tindrà una durada de 30 hores i s´impartirà al Masnou del 10 al 14 de juliol. Les classes pràctiques es faran en horari de matí els dies 12 i 14. L´activitat costarà 6.500 euros, que estaran finançats per l´Ajuntament del Masnou, la Diputació i altres entitats col·laboradores, com ara el Museu Marítim del Masnou.

El Punt - 8-4-2006 - Lluís Arcal

Comparteix