Moció d'ICV-EUiA en commemoració del 86è aniversari de La Segona República

La moció, que serà debatuda en el Ple del proper dijous, dia 27 d'abril, recorda que el passat 14 d'abril es van complir 86 anys de la proclamació de La Segona República.

La Segona República va posar en marxa un programa de canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer, la separació de l’Estat i de l’Església, el control democràtic dels cossos armats, una ambiciosa feina educativa i cultural i una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat espanyol, en què es reconeixien els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

La Segona República, en un dels seus principals avenços, va obrir la porta a la participació política de les dones (que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci), va finalitzar bruscament amb la derrota a la Guerra Civil i va donar pas a més de 40 anys de franquisme, de repressió i d’una Dictadura criminal.

La moció afegeix que el 14 d'abril ha de ser una data per reivindicar els valors republicans i per reclamar el nostre dret a escollir el model d’Estat i el cap d’Estat. Al mateix temps, el 14 d’abril també ha de continuar essent una data per reconèixer i posar en valor la gran tasca de les persones que van tenir responsabilitats en els ajuntaments republicans dels nostres pobles i ciutats i per recordar que van ser precisament unes eleccions municipals les que van obrir el procés constituent i de canvi de règim a l’Estat espanyol.

Finalment, la moció proposa l'adopció d'un seguit d'acords, d'entre els quals ressaltem:

1. La salutació i el record a la Segona República
2. La necessitat de reivindicar la vigència de valors republicans com ara la sobirania popular, la
igualtat, la justícia social, el laïcisme i la plurinacionalitat de l’Estat.
3. La reclamació del dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat i el cap d’Estat
4. La proposta de col•locar, en la façana de l’Ajuntament i dels equipaments emblemàtics del
Masnou, la bandera de la Segona República.

Accediu aquí a la informació completa de la moció.

Comparteix